Świąteczna atmosfera z „Plecionymi pierniczkami”

Nieodzownym elementem świąt Bożego Narodzenia jest rozchodzący się po domu zapach korzennych przypraw podczas rodzinnego przygotowywania słodkich pierniczków. Wspólne pieczenie, a następnie ozdabianie korzennych gwiazdek, bałwanków, płatków śniegu czy serduszek, które można powiesić na choince lub podarować w prezencie, to wyjątkowy czas zarówno dla dorosłych, jak i najmłodszych cukierników.

Oryginalnym pomysłem na przygotowanie pierniczków jest ich… zaplecenie.

 

 

Plecione pierniczki

 

Składniki:

·         1 opakowanie Pierniczków Delecta

·         1 jajo

·         75 g miękkiej margaryny lub masła

 

Sposób przygotowania:

1.       Ciasto na pierniczki przyrządź według przepisu znajdującego się na opakowaniu, a następnie na dużej stolnicy rozwałkuj na blat o grubości ok. 0,5 cm.

 

2.       Ciasto potnij na paski o szerokości ok. 1 cm. Wyciągnij co drugi pasek (tak, aby pomiędzy pozostawionymi na stolnicy była przerwa ok. 1 cm), a następnie przepleć je poziomo, tworząc na stolnicy kratkę. Pasek, który przepleciesz w poprzek powinien znajdować się raz na górze paska pionowego, a raz pod spodem. Całość delikatnie przyciśnij.

 

3.    Z tak przygotowanej kratki wycinaj dowolnym kształtem foremek ciasteczka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz przez 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gotowe pierniczki oprósz cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

 

Więcej przepisów na oryginalne piernikowe wypieki znajduje się na www.delektujemy.pl